Dus je hebt besloten om een eigen website te beginnen? Tof! Tegenwoordig kun je haast niet meer zonder en er zitten zoveel voordelen aan! Maar nu… je vraagt je vast af wat de eerste stap en hoe het verder allemaal werkt. Nou ik leg het je uit!

Stap 1 – Domein

De eerste stap om te beginnen met je eigen website is het kopen van een domein. Dit kun je op veel verschillende websites doen. Waar je het uiteindelijk doet maakt vrij weinig uit. Ik vind het zelf handig om het domein bij dezelfde aanbieder te kopen als de hosting zodat het lekker overzichtelijk blijft.

Je hebt verschillende extensies waar je uit kunt kiezen. De meest logische is natuurlijk een .NL, maar wil je internationaal of werk je ook veel in België dan kun je ook denken aan een .COM of .BE. Meestal is het eerste jaar vrij goedkoop, denk aan een bedrag tussen de 1 en 5 euro voor een .NL domein en tussen de 6 en 10 euro voor een .COM domein.

Is je domein al bezet? Balen! Je kunt dan kiezen voor een andere extensie of je domeinnaam iets aanpassen. Bijvoorbeeld roadblissmedia.nl. Een andere exentensie is niet per se slechter voor je vindbaarheid. Maar houd er rekening mee dan mensen gewend zijn om .NL in te voeren en het daarom niet altijd even makkelijk is voor je bezoeker.

Stap 2 – Hosting

Webhosting heb je nodig om ook letterlijk een website op je domeinnaam te kunnen zetten. Je koopt zeg maar een stukje opslag op het internet. Ook hier zijn veel verschillende aanbieders van, en hier zit wel veel verschil in wat ze aanbieden en de prijs die ze ervoor vragen. Zo heb je bij de ene meer opslag, onbeperkt email en gratis WordPress installatie. Klinkt het toch gewoon iets te ingewikkeld? Laat het me weten en dan regel ik de gehele hosting voor je.

Stap 3 – CMS & Thema

Oké, je hebt de basis benodigdheden, en nu? Je kunt kiezen uit verschillende ‘Content Management Systemen’ (CMS). WordPress is hier een van de bekendste van, en ook waar ik mee werk. Het is een vrij makkelijk te begrijpen systeem waar je echt heel veel mee kunt. Het geeft jou de optie om met een paar klikken een blog toe te voegen, en het geeft mij de mogelijkheid om net even iets anders op de website te zetten door in de codes te duiken.

Voor WordPress heb je miljoenen thema’s waar je uit kunt kiezen. Een thema bepaald hoe je website in grote lijnen is opgebouwd. Je kunt ervoor kiezen om zelf een leuk en geschikt thema te zoeken en kopen en deze dan aan te passen. Of je kunt, zoals ik doe, werken met een thema waarbij je je eigen lay-out kunt bouwen.

En dat was het al! Met drie simpele stappen staat de basis van je website. Dan moet je het natuurlijk gaan vullen met content zoals teksten en afbeeldingen, en helemaal zo maken zodat het perfect bij jou en je business past. Poeh, klinkt het toch allemaal wat ingewikkeld of gewoon weg geen tijd om het zelf allemaal uit te zoeken? No worries, that’s my job! Check mijn webdesign services of neem contact met mij op.